Dedektör ne işe yarar : Avcıların birbirlerine anlattıkları hikayelerin sonu gelmez. Teşbihte hata olmaz; “Tüfekle bir attım yedi tilki birden vurdum” misali avcıların atmaları – tutmaları ve uydurma hikayeleri çoktur. Define arayanlar da aslında define avcısı diye de adlandırılırlar. Hal böyle olunca define avcılarının da hikayelerinin sonu gelmez. Onlarda da şöyle hikayeler ağızdan ağza dolaşır.
Dedektör ne işe yarar
: “Biz bulamadık ama Türkiye’nin “falan” zengin adamında
görüntülü cihaz
varmış, toprağın içinde ne varsa ekranında gösteriyormuş. Zaten bu adam esas servetini
dedektör
bularak yapmış Geomekatron firmasına “görüntülü veya ekranlı cihaz var mı?” diye soran çok kişi gelir. Hatta bunların içinde maddi imkanı yerinde olup bir avuç dolusu parayı böyle bir cihaza harcamağa hazır olanlar da vardır.
İşin gerçeği şudur, Toprağın altındaki eşyaları ekranında resim olarak, hakiki şekliyle gösteren bir cihaz yoktur. Dedektör ne işe yarar : Toprak saydam olmadığı için ve toprağı oluşturan maddeler de homojen (her tarafta aynı fiziksel, aynı kimyasal özellikte) olmadığı için yoktur. Toprak içinde herhangi bir dalgasal enerjiyi düzgün olarak kullanma imkanı yoktur. Toprağa görünür ışık ve lazer nüfuz etmez. Toprağa elektromanyetik dalgaların ancak düşük frekanslı olanları nüfuz edebilir. VLF – Very Low Frequency tabir edilen çok düşük frekanslı sinyaller dedektörler tarafından kullanılmaktadır. Ve bunların da frekansı 10 kHz civarında olup, dalga boyları 30 km civarındadır. Bu dalgaların toprak içindeki eşyaların şekillerinin incelenmesinde kullanılması imkansızdır.
Dedektör ne işe yarar, Elektromanyetik dalgaların 10 MHz – 1000 MHz frekans bandı toprağa daha zor nüfuz etmesine rağmen, teknolojinin sınırları zorlanMIŞTIR. “
Ground Penetrating Radar
GPR
yeraltı radarları yapılmıştır. Ekranı olan ve ekranında yeraltına gönderilen elektromanyetik dalgaların yansımasını gösterirler. Bu radarlar, yeraltındaki eşyaların şeklini göstermezler. Aşağıda bu radarın ekranında görülen resim vardır. Yeraltı radarları, toprak içindeki, taş, kaya, metal olan, metal olmayan her şeyin yansımasını ekranda gösterdikleri için define aramaya kullanılamazlar. Ayrıca bu radarlar ıslak topraklarda işlevlerini yitirirler.
Bu radarlar küçük ve derin eşyalara da duyarsızlardır. Bu radarların fiyatları da 5.000 $ – 50.000 $ arasında değişiyor. Uçaklarda ve gemilerde bulunan hava radarlarının kullandıkları giga hertzler mertebesindeki çok yüksek frekanslı sinyaller bir yüzeyden yansırlar. Yansıdıkları vakit yüzeyin şekli hakkında bilgi içerebilir. Ancak toprağa da maalesef çok yüksek frekanslı sinyaller nüfuz edemiyor. Toprağa çarptıklarında yüzeyden yansıyorlar. Toprakta, denizcilikte kullanılan sonar cihazının da kullanılması mümkün değildir. Toprak ultrason dalgalarının yol alması için uygun bir ortam değildir. Röntgende kullanılan X ışınlarının toprakta nüfuz kabiliyetleri 10 cm.ler civarında olmakta ve bunların cihazları da portatif olamamaktadır. Dedektör ne işe yarar sorusuna kısmen cevaptır.
Dedektör ne işe yarar
Yer altının görüntülenmesinde kullanılan dedektörler, elektromanyetik dalgalar yayarak toprağın altında bulunan metallerin tespit edilmesine olanak sağlayan elektronik cihazlardır. Dedektörler, istenilen bölgeye elektromanyetik alan iletirler. Bu elektromanyetik alan içerisinde bulunan metallerin enerjisini tespit edebilmek için sürekli olarak radyo sinyalleri gönderir. Dedektöre ait arama bobini de dalgaların çarpma şiddeti ve geri dönüşünden yola çıkarak ebat ve derinlik hesabı yapar. Sadece metalleri değil ferromanyetik ve noferromanyetik yani mıknatıs tutan ve mıknatıs tutmayan cisimleride görebilir. Yani sıra su ve boşluklarıda görülebilir. Dedektör ne işe yarar, Dedektör çeşitleri, buram buram tarih kokan memleketimizde şüphesiz ki her yetişkin bireyin inceleme gereği duyduğu cihazlardan ibarettir. Altın arama dedektörü ve alan tarama cihazları olarak da adlandırılan bu makineler, altın, tek para, tarihi kalıntı aramaları yapılırken define avcıları olarak nitelendirilen kişiler tarafından kullanılmaktadır. Tabiî ki dedektörlerinde türleri vardır; Alan tarama dedektörleri, Metal dedektörleri, Yeraltı görüntüleme dedektörleri, Sualtı görüntüleme dedektörleri, Güvenlik dedektörleri, Teknik dedektörler, Hobi dedektörleri vb dedektör vardır. Dedektör ne işe yarar,
Dedektör Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Genelde lilyum pil ve batarya ile kullanılır.Metal Dedektörler elektronik yapıya sahiptir. Toprak altına gönderdiği sinyallerin geri dönüşü ile metal olup olmadığı bilgisini verirler.Yüksek gerilime sahip ortamlarda genelde bozulabilirler, yanlış sinyaller gösterebilir. Genelde yüksek gerilim hatlarının yoğun olduğu bölgelerde kullanılmaması uygun görülür.Detaylı araştırmalar yaparken cihazların özelliklerine göre bölge, hava şartları, arazi yapısı başarı sağlamak için önemli etkenlerdir. Bazı dedektörler yağışlı ortamda bozulurken, bazıları su altında dahi arama yapabilmektedir.
dedektör ne işe yarar define ve bir çok alanda kullanılıyor artık günümüzde çokta başarılı işler yapmakta.
Dedektör yer altında görmediklerimizi bulmaya yarar . Sadece metalleri değil ferromanyetik ve noferromanyetik yani mıknatıs tutan ve mıknatıs tutmayan cisimleri de görebilir. Yani sıra su ve boşlukları da görülebilir
Dedektörler topra altında bulunan tüm metalleri tarihi eserleri sondajları fay hatlarını ve daha sayamayacağımız bir çok şeyi görüntüleyebilirler.
Dedektör ne işe yarar sorusuna vereceğimiz cevap; yer altında göremediklerimizi su ve boşlukları sondaj ve fay hatlarını altın gibi bir çok şeyi gösterir.
Dedektör ne işe yarar değerli maden,para ve su bulmamıza yardımcıdır.
Dedektör ne işe yarar : Toprak saydam olmadığı için ve toprağı oluşturan maddeler de homojen (her tarafta aynı fiziksel, aynı kimyasal özellikte) olmadığı için yoktur.
dedektörün ne anlama geldiğini anlatmamışsın
artık günümüzde dedektörler bir çok alanda kullanılmakta ve çok başarılı çalışmalara imza atmakta
dedektör yerin altında, duvarda, suda gömülü değerli değersiz metal, cisim, boşluk bulmaya yarar madencilikte de oldukça yararlıdır